Voorbije activiteiten 2008

Logo

 

1. Opzet werkjaar 2008.

Tijdens het werkjaar 2008 werd gewerkt aan een feestprogramma in het kader van twintig jaar Stichting Sint-Pietersfeest Kalken en honderd jaar Sint-Pietersfeest op de wijk De Kruisen te Kalken.

De rode draad doorheen 2008 was het thema Kermis in Kalken. Feesten en openbare feesten zijn van alle tijden. We krijgen daar, voor wat onze gebieden en de feestbeleving bij het gewone volk betreft, vooral pas voor de 16de – 17de eeuw kleurrijke verslagen in de vorm van schilderijen van Vlaamse meesters zoals bijvoorbeeld Pieter Breughel II (1584-1638), Jan Breughel (1568-1625) en David Teniers II (1610-1690). Zij schilderen figuren van alle leeftijden en van verschillende sociale klassen tijdens kermissen en bruiloften.
Muziek, zang, dans, toneelvoorstellingen, spelen en ommegangen of processies waren even zoveel voorbeelden van (openbare) feest- en kermisbeleving in Vlaanderen.
In de document- en fototentoonstelling Kermis in Kalken gingen we voor de 19de en 20ste eeuw na of en op welke manier die thema’s behouden en ingekleed werden.

2. Schematisch overzicht voorbije activiteiten 2008.

01 januari Nieuwjaarswens in openlucht.
01 maart

Feest in de Steenbeekstraat tgv Omloop Het Volk met een allerlaatste mogelijkheid de tentoonstelling 100 jaar wielerbeleving in Kalken (1907-2007) te bezoeken. Doorzending van de Omloop Het Volk op groot scherm.
Profiel Omloop Het Volk 2008.
Traject Omloop Het Volk 2008.
Affiche Feest in de Steenbeekstraat 2008

19-20 april Molekenskermis
Affiche Molekenskermis 2008
Zaterdag 19 april

Ruilbeurs Devotionalia: flyer en affiche
Academische viering 20 jaar Stichting Sint-Pietersfeest Kalken en 100 jaar Sint-Pietersfeest op de wijk De Kruisen met openluchtmanifestatie.
Kermisdeskundige Michel Follet komt op bezoek. Verlenen verder hun medewerking aan de academische viering: Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kalken, Muziekatelier vzw Kalken, accordeonist André Baert, moderator Karel Bosteels en Feestcomité De Keille.

Tentoonstelling 20-100, fototentoonstelling rond het kermisleven te Kalken.

Zondag 20 april 20ste oldtimershow voor auto’s, moto’s en fietsen
Tweede brommeroldtimerrondrit 2008.

Uitnodiging Oldtimershow 2008
Uitnodiging brommeroldtimerrondrit 2008

Fotoreportage Oldtimershow- en brommeroldtimerrondrit 2007
Zaterdag 26 april Levensgenieterstocht: een culinaire en culturele bezinning in het Kalkense dorpscentrum.
28 en 29 juni Sint-Pietersfeest.
Folder: aankondiging van de activiteiten.
Affiche.
Mededelingsblad Het Sinte-Pieterke Kalken (uitgebreid programma).
Zaterdag 28 juni Thema-avond: Ierse Avond met optreden Ballathum, culinaire specialiteiten en whiskey-tasting
Zondag 29 juni 10de Motorentocht, toeristisch, bepijld en met roadbook.
Warme beenhesp met frietjes en groenten.
Optredens muziekgroepen: Wichels cocktailtrio, Streetloft en Melodance Band.
Tentoonstelling 'Kermis in Kalken'.
19 april – 20 september Periodefietszoektocht in het kader van Met Vlag en Wimpel, Feest in Kalken. Een gezamenlijke organisatie van alle organisatoren.
Affiche van de fietszoektocht.
De fotovragen van de fietszoektocht in kleur.
18-20 oktober 2008

Fortunekermis in en rond herberg De Schorpioen.
Onze vereniging werkt mee aan de kermis. De tentoonstelling Kermis in Kalken zal opgesteld staan en we zorgen ervoor dat de jaarmarkt voor paarden in goede banen zal geleid worden.
Affiche van Fortunekermis 2008.

 

3. De activiteiten een na een.

3.1. Nieuwjaarswens in openlucht, 1 januari 2008.

De nieuwjaarswens, die openstaat voor iedereen, vond naar jaarlijkse gewoonte en reeds voor de veertiende keer plaats op het braakliggend terrein van de Koffiestraat 81a te Kalken.
In Nieuwjaarscafé Den IJsbeer ontvingen we een honderdtal gasten.

Een korte fotografische impressie van de opbouw en de nieuwjaarswens zelf.

Nieuwjaar2

 

3.2. Feest in de Steenbeekstraat, 1 maart 2008

Alhoewel de Omloop Het Volk 2008 Kalken nog enkel aandeed via de Dendermondsesteenweg, de Heirweg, de Colmanstraat en de Proviniciebaan, en dus de kasseien links liet liggen, kwamen toch nog heel wat mensen samen met ons in de Steenbeekstraat de eindfase van die wedstrijd op groot scherm bijwonen. Het werkhuis van de familie Kuppens-De Wilde in de Steenbeekstraat 9 was nog goed bevolkt. Een traditie van tien jaar “kermis” laten Kalkenaren niet zomaar teloorgaan! Een bijkomende troef was de mogelijkheid de tentoonstelling Honderd jaar wielersportbeleving in Kalken, 1907-2007 voor een allerlaatste keer te bekijken.

Een korte fotografische impressie van de doortocht van de renners op de Dendermondsesteenweg en het feest in de Steenbeekstraat.

 

3.3. Molekenskermis, 19-20 en 26 april 2008

Vooral tijdens Molekenskermis werd aandacht besteed aan de viering 20-100. De affiche bevatte een retrofoto als belangrijkste aantrekkingspunt, waarvan een fotoreportage de voorbereiding illustreert. Op een ludieke manier werd een groot deel van de werkgroep gefotografeerd vóór een reconstructie van de voorgevel van herberg De Welkom, Kruisenstraat 12 te Kalken. Die herberg sloot tijdens de jaren 1960.

Tijdens de aanloop naar Molekenskermis waren de dagen relatief zacht en zonnig. De kermisattracties werden enkele dagen op voorhand opgesteld.

Klik hier voor de fotoreportages van de kermis.

De devotionaliabeurs op zaterdagmorgen in zaal Koninklijke Harmonie lokte vooral buitengemeentelijke bezoekers.

Zaterdag 19 april werd vooral ingenomen door de opstelling van het podium waarop de gasten van de academische viering zouden ontvangen worden. De beslissing om de academische viering in openlucht te houden, werd genomen omstreeks 9 uur ’s morgens. De weergoden zorgden echter voor een avond met regenperioden.

Klokkengelui en kanonschoten waren te horen als begin van de kermis en de aankondiging van de academische viering. De academische viering stond volledig in het teken van kermis, in het algemeen en Kalken in het bijzonder.

Na muzikale intermezzi van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kalken en vzw Muziekatelier Kalken, werd eregast Michel Follet geïnterviewd door moderator Karel Bosteels.

De harmonie bracht de Calckinemars, het Sint-Pieterslied en een mars die bij de muzikanten bekend staat als ‘den ouden dertig’.
Michel was een echte spraakwaterval en gaf uiteraard zijn visie op het kermisgebeuren. Misschien verrassend, maar heel bezeten overtuigend.
Tijdens de pauze bleef een ritje op de kermismolen niet uit.
Na de pauze zorgde André Baert voor de muzikale ondersteuning van het gebeuren. De Kalkense reuzen kwamen door het regenweer niet in actie.
Tot slot werd de bezoekers de mogelijkheid gegeven de tentoonstelling Kermis in Kalken in te wandelen. Nakaarten kon in de tent.

Zondag 20 april 2008 zullen we niet licht vergeten: goed weer, een massa deelnemers aan de verschillende oldtimerrondritten en een massa bezoekers.

Ongeveer 130 oldtimerbrommerliefhebbers lieten zich inschrijven (bijna een verdubbeling in vergelijking met vorige editie). Matthias, Laurens en Thomas zorgden voor die enorme toeloop. De fietsliefhebbers waren met 23, terwijl er nog eens een tachtigtal deelnemers aan de oldtimershow voor auto’s en moto’s mochten ingeschreven worden.

Het resultaat was dat het in de Kruisen- en Koffiestraat op sommimge momenten op de koppen lopen was.
Alles raakte uitverkocht: hot-dogs, frietjes, wafels. De voorraad pils en export slonk gevaarlijk snel.
Iedereen tevreden: deelnemers, bezoekers, herbergiers, de kermisattractie-uitbaters en wij.

Op maandag 21 april 2008 werd de tentoonstelling Kermis in Kalken met een gids bezocht door de derde graad van de lagere schoolinstellingen gevestigd te Kalken: de gemeenschapsschool De Zonnebloem, de gemeenteschool De Windwijzer en de parochiale school Sint-Denijs. Hartelijk dank voor de interesse!

Als afsluiter van Molekenskermis gold de levensgenieterstocht op zaterdagavond 26 april 2008. Onder toevallige muzikale begeleiding maakten 34 deelnemers een wandeling doorheen het centrum van Kalken: van de Koninklijke Harmonie naar De Beize, dan naar café Parochiehuis, vandaar naar herberg De Schorpioen en terug naar Den Après Sport.
De deelnemers luisterden naar teksten en liederen en genoten van een deugddoende kermismaaltijd.

Molekenskermis 2008 zou onmogelijk te organiseren zijn zonder de medewerking van het gemeentebestuur, de provinciale uitleendienst Oost-Vlaanderen, de politiezone Laarne – Wetteren – Wichelen, het personeel van de gemeentelijke technische dienst, de talrijke vrijwillige medewerkers, Thomas de Wulf, feestkomité De Keille, traiteur ’t Kapiteintje, de sponsors, de bezoekers, vervoer De Landtsheer en waarschijnlijk vergeten we een paar mensen.
VAN HARTE DANK!!!

 

3.4. Sint-Pietersfeest, 28 en 29 juni 2008.

Ter voorbereiding van het jaarlijkse Sint-Pietersfeest werden op zaterdag 21 en maandag 23 juni 2008 de wimpels in de Kruisenstraat en Koffiestraat boven de straat gehangen.
De feesttent werd opgezet op woensdagavond 25 juni 2008.
Donderdag-, vrijdagavond en zaterdagnamiddag werd de tent aangekleed: podia en toog geplaatst, elektriciteitsvoorzieningen aangebracht, stoelen en tafels gezet en voorzien van de passende versiering.
De Ierse Avond op zaterdagavond loste de verwachtingen in: veel volk, goede folk- en traditionele muziek, zeer gedreven muzikanten en plezante sfeer. De bezoekers konden genieten van Ierse gerechten, Iers bier (Guinness en Kilkenny) en Ierse whisky.
Zondagmorgen vroeg konden de deelnemers aan de motorenontmoetingsdag zich te goed doen aan een ontbijt met spek en eieren. Niet minder dan 307 motorrijders en 79 meerijders schreven zich in voor de toeristische tocht van ongeveer 180 km lang. Meer dan het dubbele van vorige editie!!!
De middagmaaltijd van beenhesp met frietjes en groenten naar believen werd gesmaakt en het Wichels Coctailtrio zorgde voor muziek op aanvraag aan tafel.
Voor een volle tent bracht Streetloft het beste van zichzelf: stevige nummers die iedereen kende en kon meezingen. Voor de kinderen zorgde van 14 tot 17 uur Creafun vzw voor de professionele begeleiding bij het springkasteel, de circustechnieken, het ballonplooien en de schminkstand.
Van 14 tot 20 uur kon men in het zaaltje van Den Après Sport terecht voor de documenten- en fototentoonstelling rond Kermis in Kalken.
De medewerkers achter de toog en de garçons hadden de handen vol om de aanwezigen van de nodige natjes te voorzien. De hongerigen werden gespijsd aan ons frietkraam.
Met een sfeervol optreden van The Melo Dance Band werd de twintigste editie van het Sint-Pietersfeest afgesloten.
De weergoden waren ons uitermate gunstig gezind. Goed weer – niet te warm en droog – blijkt weer eens een belangrijke factor te zijn in het slagen van een activiteit.
Maandag en dinsdag waren nog geen rustdagen voor de medewerkers. Alles moest opgeruimd en op zijn plaats gebracht worden.
Het Sint-Pietersfeest 2008 werd officieus afgesloten na het weghalen van de laatste wimpels over de straat op zaterdagavond 12 juli 2008. De Koffiestraat en de Kruisenstraat zijn voor een tijdje weer zichtbaar feestarm…

Fotoreportage Sint-Pietersfeest 2008: het Sint-Pietersfeest in dertig foto’s.

 

3.5. Medewerking aan Periodefietszoektocht Met Vlag en Wimpel, 2008

Van 19 april 2008 tot 20 september 2008 liep de periodefietszoektocht ter ondersteuning van de werking Met Vlag en Wimpel, Feest in Kalken, 2008.
Op zondagmiddag 12 oktober 2008 konden de 71 prijswinnaars hun prijs afhalen tijdens de Boerenmarkt te Kalken.
Bedankt om deel te nemen en alvast ook een hartelijke dank aan de opsteller van de fietszoektocht, Jacques Raman.
Fotoreportage van de prijsuitreiking.

 

3.6. Medewerking aan Fortunekermis, 18 – 20 oktober 2008.

Onze bijdrage tot Fortunekermis beperkte zich tot het voorzien en opstellen van gemeentelijk feestmateraal, de opstelling voor de laatste keer van de document- en fototentoonstelling Kermis in Kalken en het in goede banen leiden van de jaarmarkt voor paarden op maandagvoormiddag.

 

3.7. Viering diamanten huwelijksjubileum Jules en Angèle Hoogewys-De Wannemaeker.

We zorgden voor versiering van de woning langs de straatkant en nodigden de buurtbewoners uit om de jubilarissen een gelukwens te zenden.

julesangele
Viering

 

3.8. Viering diamanten huwelijksjubileum Floris en Elvira Dhooghe – De Vleeshouwer.

We zorgden voor versiering van de woning langs de straatkant en nodigden de buurtbewoners uit om de jubilarissen een gelukwens te zenden.

floris floris2

 

3.9. Met Vlag en Wimpel, Feest in Kalken, 2009.

De voorstelling van de nieuwe brochure vond plaats op maandag 29 december 2008 in herberg ’t Kapelleke in de Kapellestraat, naast de Berlindekapel.
Accordeonist André Baert zorgde voor de aangename stemming en de aanwezigen zongen de bekende deuntjes lustig mee.

 


3.10. Eindejaarsactiviteiten.

Als aanloop naar het werkjaar 2009 werd het Sint-Pieterspleintje van 20 december 2008 tot 3 januari 2009 versierd met een verlichte kerstboom.
Op kerstdag 2008 verzorgden we omstreeks 15.15 uur een bezinning aan de kerststal die door de familie Steendam – Crommelynck werd opgesteld in de kapel van de Kruisenstraat. De bezinning paste in de jaarlijkse KWB-kerststallentocht. We deden beroep op Muziekatelier Kalken voor de muzikale omlijsting. Fotoreportage.

 

Home