Voorbije activiteiten 2009

 

1. Opzet werkjaar 2009.

Tijdens het werkjaar 2009 werd gewerkt aan een vertrouwd feestprogramma met als belangrijkste activiteiten de nieuwjaarswens, feest in de Steenbeekstraat, Molekenskermis, het Sint-Pietersfeest en medewerking aan Fortunekermis.
Op het einde van het werkjaar werd vooral aandacht besteed aan de voorbereidingen van de nieuwjaarswens van 1 januari 2010.

 

2. Schematisch overzicht voorbije activiteiten 2009.

01 januari

Nieuwjaarswens in openlucht.

28 februari

Feest in de Steenbeekstraat

19 april

Molekenskermis

4 en 5 juli

Sint-Pietersfeest

17 tot 19 oktober

Fortunekermis

2009

Mijmering.

2009

Bijna tien jaar geleden had iedereen de mond vol over het magische jaar 2000.
Is er sindsdien veel veranderd?
Afhankelijk van persoon krijgen we wellicht een ander antwoord.
Eén ding staat vast,
we moeten elkaar zoveel mogelijk warmte toewuiven,
wen goeden dag, een vriendelijk gebaar,
we crisis zal misschien iets gemakkelijker om dragen zijn.
Laat ons die uitdaging aangaan
En elkaar oppeppen, stimuleren en respecteren.

We wensen jullie een deugddoend 2009!!!

 

 

3. De nieuwjaarswens in openlucht, 1  januari 2009.

Ongeveer honderd moedigen trotseerden de toch wel koude nieuwjaarsdag om elkaar het beste voor 2009 toe te wensen. Door de aangepaste opstelling kon iedereen zich toch warmen aan de vuurtjes, de drankjes, de hapjes en aan elkaar.

 

4. Feest in de Steenbeekstraat, 28 februari 2009.
Voor de twaalfde doortocht van de Omloop Het Volk/Het Nieuwsblad door Kalken verzamelden we opnieuw in en rond de werkhuizen van de familie Kuppens – De Wilde in de Steenbeekstraat.
Kort voor halfeen ’s middags passeerde het peloton op de Dendermondsesteenweg ter hoogte van de Steenbeekstraat.
Na het vertonen van de film rond Leon De Lathouwer konden de bezoekers het verloop van de wedstrijd op groot scherm verder volgen.
Na de aankomst van de wedstrijd in Gent, werden de muziekregisters opengetrokken: tijd voor lokaal zangtalent.
In herberg De Schorpioen werd later op de dag nagekaart…
Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

 

5. Molekenskermis, 19 april 2009.

Op de oldtimershow voor auto’s, moto’s en fietsen en de oldtimerbrommerrit van 19 april 2009 was uiteraard iedereen welkom.
De werkgroepleden van de Stichting Sint-Pietersfeest Kalken gebruikten de foto op de algemene affiche als aankondiging voor de 21ste oldtimershow voor auto's, moto's en fietsen en de 3de brommeroldtimerrit op zondag 19 april 2009. De gevel van het vroegere snoepenwinkeltje van Maria Vervaet in de Koffiestraat fungeerde als achtergrond. Het winkeltje werd door haar moeder Martha reeds opengehouden vanaf 1928. Het buurtwinkeltje sloot voorgoed de deuren in 2001.
De oldtimerliefhebbers verzamelden vanaf 12 uur in de Koffiestraat, Kruisenstraat en Noordenbos. Van ongeveer 13.30 tot 16 uur trokken de auto's, brommers, moto's en fietsen er op uit voor een rondrit. Tussen 16 uur tot 18 uur waren de deelnemende voertuigen opnieuw te bezichtigen.
Het programma van Molekenskermis omvatte naast het oldtimergebeuren ook een kermismaaltijd (12-14 uur), een wafelbak en irish-coffeenamiddag (14 tot 18 uur), een optreden van showband SKEN (om 15 uur) en natuurlijk stonden er kermisattracties (kermismolentje, viskraam en schietkraam) opgesteld.
Molekenskermis kon doorgaan in optimale atmosferische omstandigheden. De opkomst van de deelnemers aan het oldtimergebeuren (auto’s, moto’s, brommers en fietsers) lag net iets hoger dan vorig jaar. We mochten ongeveer 250 voertuigen inschrijven. De organisatorische aanpassingen bij de inschrijving en de begeleiding van de deelnemers wierpen vruchten af: de ontvangst verliep zo goed als vlekkeloos.
Bekijk hier een algemene fotoreportage.
Lees de twee artikels uit Het Nieuwsblad, gemaakt door Ann Braeckman: 15 april 2009 en 20 april 2009.

 

6. Sint-Pietersfeest, 4 en 5 juli 2009.

Het Sint-Pietersfeest van 4 en 5 juli 2009 verliep in een echt zomerweertje.
De voorbereidingen startten op woensdagavond met het opzetten van de feesttent.
Op donderdag- en vrijdagavond werd de feesttent aangekleed en werden de vlaggenmasten met vlaggen en nadarafsluitingen langs de openbare weg opgesteld.
’s Zaterdags werd de motorenrit bepijld en de feesttent klaargemaakt voor het feest dat onder andere doorging in het kader van Vlaanderen Feest! Bloemen en planten Temmerman zorgde voor de groene aankleding van de tent.
Zaterdagavond was het de beurt aan volkskunstdansgroep Reintje Vos om de Vlaamse Avond op gang te trekken. Kleurrijke volksdansers stonden garant voor prettige volkse dansen. Ondertussen konden Vlaamse dranken en culinaire specialiteiten geproefd worden. Tevens waren er demonstraties kantklossen en mandenvlechten.
Ondertussen was ook aan de sponsors gedacht door middel van een constant doorlopende powerpointpresentatie in de tent.
Het optreden van De Kemels, met Nederlandstalige Poprockcovers loste de verwachtingen in: er kon lustig meegezongen worden.
De avond werd afgesloten met dansnummers.

Op zondag had de 11de Motoren-ontmoetingsdag plaats, een toeristische tocht van 180 km (bepijld én roadboek).
Door de niet zo gunstige weersvoorspelling kwamen de deelnemers later dan gewoonlijk toe aan het startpunt. Uiteindelijk zouden meer dan 300 deelnemers (rijders en meerijders) zich melden. Ze kregen een prachtige tocht voorgeschoteld die de meesten toch beëindigden in een of meerdere regenbuien.
Ondertussen verliepen de barbecue, het begeleidende optreden van het Wichels Coctailtrio, de kindernamiddag met springkasteel en volksspelen en het optreden van The Wranglers op een gezapig tempo. Voor het avondoptreden van The Coverage was jammer genoeg weinig interesse.

We mogen echter tevreden terugblikken op de 21ste editie van het sint-Pietersfeest.
Met deze willen we dan ook van harte iedereen bedanken die meegeholpen heeft aan het welslagen van dit jaarlijkse feest.

Klik hier voor een fotoreportage. De foto's van de volksdans zijn genomen door de dansers van 'Reintje Vos'.

 

7. Fortunekermis, 17 tot 19 oktober 2009.

We werkten aan het traditionele programma mee door de opstelling van masten en vlaggen in de onmiddellijke omgeving van herberg De Schorpioen, door de opstelling van de tentoonstelling Waardevolle gebouwen in Kalken en Laarne en door de medewerking aan de organisatie van de maandagse jaarmarkt voor paarden.

Klik hier voor de fotoreportage.

 

8. Activiteiten met het oog op de nieuwjaarswens van 1 januari 2010 en de werking in 2010.

 

 

Home