Geschiedenis

C. De Koffiestraat, een uitbreiding van Kalkendorp.

 

Alhoewel de huidige Koffiestraat eerder tot de wijk De Kruisen zou kunnen behoren, willen we aan die straat een apart hoofdstuk besteden.

Tot midden de achttiende eeuw was de huidige Koffiestraat niet meer dan een soort uitloper van Kalkendorp, zoals bijvoorbeeld de Vromondstraat, de Boombosstraat, de Vaartstraat en de huidige Nerenweg.
Die uitloper begon in Kalkendorp en strekte zich uit tot aan de huidige Kouterstraat, met de Steenbeek zowat als natuurlijke grens met het verder opgelegen akkerland.

De naamgeving Koffiestraat verwijst volgens Gustaaf Verschraegen naar het ‘onwettelijk’ of ‘ongebruikelijk’ drinken van koffie bij familieleden en vrienden door mensen die de eucharistievieringen in Kalkenkerk hadden bijgewoond. Het was namelijk vroeger de gewoonte kerkwegels te gebruiken om zich naar de parochiekerk te begeven. Die kerkwegels waren meestal de kortste weg van de woonplaats naar de parochiekerk. De grootmoeder van Gustaaf beweerde dat de naamgeving van het stuk weg dat we nu Koffiestraat noemen, als spottende benaming werd gegeven omdat een aantal kerkbezoekers niet rechtstreeks naar huis trokken via de kerkwegels, maar wel een ommetje maakten langs de Koffiestraat om er bij vrienden en familieleden koffie te drinken. De naamgeving zou dateren van tijdens de Nederlandse Periode (1815-1830). Als officiële benaming zou Koffiestraat pas naar het einde van de negentiende eeuw in de Kalkense bevolkingsregisters verschijnen.
Lijkt de benaming Koffiestraat zeldzaam, ook in Uitbergen is er een Koffiestraat. We weten echter (nog) niet of aan de benaming van die straat een gelijkaardig verhaal als in Kalken vasthangt.

Gustaaf Verschraegen maakte op het einde van zijn leven aantekeningen rond personen die tijdens de periode eind 19de eeuw – begin twintigste eeuw in het oudste deel van de Koffiestraat woonden. U kan die tekst hier bekijken.

 

 

Terug